scheiding en vakantie

Scheiding en vakantie: wat als de gemaakte afspraken niet werken? 

 

De zomervakantie komt er weer aan. Voor veel mensen een tijd voor plezier en ontspanning; leuk vakanties plannen! Echter voor gescheiden ouders is de tijd voorafgaande aan de zomervakantie met regelmaat allesbehalve ontspannen. De situaties zijn misschien veranderd; op werkgebied krijg je ineens niet meer vrij in die weken. Er is een nieuwe liefde, misschien zelfs nieuwe (bonus) kinderen die ook in het schema moeten passen. Of het voelt ineens niet meer goed om de gemaakte afspraak na te leven, je voelt een gebrek aan vertrouwen, je bent bezorgd. 

Hoe dan ook jij of je (ex-)partner schaart je niet meer achter de gemaakte afspraken. Dit brengt nieuwe spanningen en onrust met zich mee. Voor je het weet dreigen alle plannen in het water te vallen doordat de ene ouder plots niet meer wil tekenen voor de vakantie naar het buitenland, om maar een voorbeeld te noemen.  

Alle vakantiepret dreigt als sneeuw voor de zon te verdwijnen, zonde. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de grootste verliezers in dit verhaal: de kinderen. Kinderen voelen feilloos de spanningen van hun ouders aan. Op zich al vervelend, maar soms loopt zo’n situatie dusdanig uit de hand dat het kind opvallend gedrag gaat ontwikkelen met alle gevolgen van dien; helemaal niet op vakantie willen, bedplassen, partij kiezen voor één van de ouders. De met liefde en geduld zo goed mogelijk verzorgde wond van de scheiding ligt plots weer open en bloot.  

Als ouder(s) wil je dit voorkomen en toch kan je er zomaar middenin zitten en moet je tot een oplossing komen, het liefst samen. Natuurlijk kan je het juridische pad inslaan, maar een risico hierbij is wel dat de ouderschapsrelatie verder onder druk komt te staan wat het ouderschap alleen maar bemoeilijkt. Het mooiste is als jullie met elkaar in gesprek kunnen gaan over jullie wensen en zorgen en onderzoeken welke mogelijkheden er liggen om tot een plan te komen waar jullie je beiden goed bij voelen. In de praktijk kan dit lastig zijn doordat emoties kunnen oplopen en de situatie escaleert of doordat bijvoorbeeld de strijdbijl is begraven en  de ouders (of één van hen) zich niet meer helemaal willen uitspreken om zo de harmonie te bewaren. De situatie is opgelost, maar het ongenoegen is niet verdwenen. Mediation kan ook hier uitkomst bieden, vaak al binnen 1 of 2 gesprekken. Een mediator is onpartijdig en zal ervoor zorgen dat jullie beiden evenredig aan bod komen. Mediation is juíst goed toepasbaar als jullie er samen uit willen komen.  

Wilt u de mogelijkheden voor mediation bespreken neem dan contact op, een afspraak is meestal al binnen korte tijd te plannen, ook in de avond of het weekend. Gun jezelf en je kinderen een ontspannen zomervakantie.