Mediation

Wat is mediation?

Mediation is conflictbemiddeling. Met mediation lost u een conflict op met ondersteuning van een conflictprofessional, de mediator. Mediation is altijd vertrouwelijk en vrijwillig. U behoudt zelf de regie om tot een oplossing te komen die u beiden past. De juiste toepassing hiervan maakt mediation tot een win-winsituatie. Een peperdure advocaat kan echt worden voorkomen.

De mediator

De mediator is specialist in het begeleiden van gesprekken en onderhandelingen en is hierin onafhankelijk, onpartijdig en (ver)oordeelt niet. De mediator probeert de belangen van de partijen duidelijk in beeld te krijgen en in gelijkheid naar voren te laten komen. Een goede mediator voorkomt (verdere) escalatie en begeleidt u naar een passende oplossing.

Vrijblijvende kennismaking

Een succesvolle mediation begint met duidelijkheid voor de betrokken partijen. Wat houdt mediation in? Wat zijn de voorwaarden en waar kiest u samen voor? Een vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft alle partijen de ruimte om weldoordacht voor mediation, maar ook de mediator te kiezen. De persoonlijkheid en achtergrond van de mediators spelen immers ook mee. Het is goed om te weten dat uw mediation bij H&H pas echt begint wanneer u allen de juiste klik voelt met de mediator.

Mediation­overeenkomst

Mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Partijen moeten bereid zijn om met elkaar aan een oplossing te werken. Wanneer gezamenlijk besloten is de mediation te starten, tekenen de partijen en de mediator een overeenkomst. Hierin staan de zakelijke en procedurele afspraken, zoals de geheimhouding, onpartijdigheid van de mediator en de kostenverdeling.

Afsluiting mediation­traject

Wanneer partijen tot een overeenkomst zijn gekomen kunnen de afspraken worden vastgelegd in een (vaststellings)overeenkomst. Hiermee committeren alle partijen zich aan de door henzelf gekozen oplossing.

Mediation door H&H

Bij familiemediation staan conflicten binnen families centraal. Het ‘Personen- en familierecht’ ligt hieraan ten grondslag.

Scheiding

Bij familiemediation is de (echt)scheiding het meest voorkomend. Het is heel normaal dat er tijdens dit scheidingsproces veel op u afkomt. Er wordt dan ook veel van u gevraagd in een periode die voor niemand leuk is. De juiste begeleiding kan u weer op pad helpen. De mediator begeleidt u dan ook om uw huwelijk of relatie goed af te sluiten, zodat u met aandacht voor elkaar uit elkaar gaat.

Kinderen

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen van gescheiden ouders een verhoogde kans hebben om problemen te ontwikkelen. Deze problemen kunnen, zelfs in hun volwassen leven, nog geregeld invloed hebben. De wijze waarop ex-partners hun ouderschap na een scheiding voortzetten is voor een kind van cruciaal belang.

H&H mediation stelt bij het voltrekken van scheidingen het belang van kinderen centraal. H&H heeft veel aandacht voor uw kinderen. Aandacht voor wie ze zijn, hun karakter en de zorgbehoeften die ze nu én in de toekomst hebben. Uiteindelijk komt er een plan op tafel dat bij uw situatie en die van uw kinderen past.

Kindgesprekken

 

Kinderen van gescheiden ouders geven geregeld aan te weinig gehoord of gezien te zijn tijdens de scheiding. Hoewel volwassenen voor de meeste keuzes staan, mag ook het kind gehoord worden. Dat wat voor een volwassene klein en onbelangrijk lijkt kan voor een kind van onschatbare waarde zijn.  Indien wenselijk is het mogelijk dat er door de mediator gesprekken met de kinderen gevoerd worden. H&H heeft hierin jarenlange ervaring en kan vanuit verschillende methoden met hen werken.

Relatie mediation

Binnen een relatie kunt u regelmatig vastlopen. Steeds diezelfde ruzies, u niet begrepen voelen, verschillen van wensen en behoeften.  Relatie mediation heeft een praktische benadering, geeft u inzicht en een oplossing die u beiden aanspreekt. Ideaal voor mensen die zich niet prettig voelen bij therapie. Een aantal gesprekken kunnen al een wezenlijk verschil maken.

Ouder-kind mediation (vanaf 12 jaar)

Naarmate uw kind ouder wordt kan het contact tussen u en uw kind veranderen. Soms lukt het niet meer om elkaar te bereiken.  Elke dag voelt als een strijd en uw pogingen dit te verbeteren helpen onvoldoende. Ouder-kind mediation biedt de mogelijkheid werkelijk met elkaar in gesprek te gaan, in het bijzijn van de mediator. H&H zet zich in u beiden te ondersteunen in het herstellen van uw relatie.

Familie­mediation

Binnen families kunnen diverse conflicten ontstaan. Voor iedere vorm bieden wij een passende mediation. Neem gerust contact op om de mogelijkheden met betrekking tot uw situatie te bespreken.

Co-mediations

H&H biedt mediations voor grotere groepen (meer dan 3 partijen). Het teamwerk van Marijke en Shanti zorgt voor de extra aandacht die grotere groepen nodig hebben, waardoor sneller en beter resultaat bereikt wordt.

Kosten

H&H werkt bij mediation op basis van een uurtarief van 150 Euro ex BTW (181,50 incl). Indien er twee betrokkenen zijn is dat dus ieder 75 Euro ex BTW per uur (90,75 incl.). Meestal worden de kosten gedeeld en dat heeft dan weer te maken met de gelijkwaardigheid van de betrokkenen. Het komt ook wel eens voor dat iemand anders betaalt, bijvoorbeeld de werkgever of een andere opdrachtgever. De tijdsbesteding wordt transparant met u gedeeld.