als samengesteld gezin op vakantie

Als samengesteld gezin op vakantie

 

De liefde hangt weer in de lucht. Je hebt een nieuwe partner en jullie zijn samen de koning te rijk.
De kinderen kunnen goed met de nieuwe partner overweg en tussen de kinderen lijkt alles ook goed te gaan. Zo goed dat je besluit samen op vakantie te gaan. Een heerlijke periode om samen te genieten en te ontspannen. Toch komt het geregeld voor dat wat vooraf zo’n goed idee leek, de nodige spanningen met zich mee brengt. Zonde! Jullie hadden er immers allebei zin in toch? Door samen vooraf goed na te denken en te bespreken hoe je deze vakantie samen gaat vieren, voorkom  je eventuele spanningen tijdens de vakantie.

Met de tips hieronder heb je al wat houvast om samen een succesvolle zomer tegemoet te gaan.

Tip 1: Denk aan de kinderen!
Het is geweldig dat jullie allebei weer gelukkig zijn in de liefde, maar vergeet niet om eventuele plannen nog voor het boeken met de kinderen te bespreken. Hoe zien zij de vakantie voor zich? Willen zij ook als samengesteld gezin op vakantie en hoe zien zij dat dan voor zich? Geef de kinderen een stem. Door vooraf te bespreken hoe zij hun ideale vakantie zien kom je soms tot heel creatieve oplossingen, bijvoorbeeld 2 aparte verblijven op dezelfde locatie, of dit een appartementencomplex of camping is.

Tip 2: Maak gezamenlijke afspraken.
Ieder gezin kent zijn eigen regels en afspraken, zo ook jullie. Bij het ene gezin worden de schoenen altijd in de gang uit gedaan en weg gezet en het andere gezin trekt ze uit waar ze willen. Hoe ga je dat aanpakken als jullie samen op vakantie zijn? Kleine huiselijke verschillen kunnen tijdens zo’n  vakantie ineens flink uitvergroot worden. Door samen in kaart te brengen welke verschillen er zijn kun je voor de vakantie afspraken maken waar iedereen zich prettig bij voelt.

Tip 3: Durf je uit te spreken, blijf trouw aan jezelf.
Wanneer je voor het eerst samen als samengesteld gezin op vakantie gaat is dat best spannend. Ineens zit je continu op elkaar lip, moet je jezelf voortdurend tot de ander verhouden en het “andere” gezin. Het is heel gewoon dat je dit spannend kan vinden. Je hebt ieder je eigen verleden, je hebt het met je ex-partner of alleen altijd op een bepaalde manier gedaan en nu ineens gaat alles anders. Misschien waren vakanties in je vorige relatie wel een bron van spanningen. Dat neem je nu eenmaal met je mee. Durf deze gevoelens uit te spreken, de ander heeft hier misschien geen idee van en kan met je meedenken wanneer jij je uitspreekt.

Tip 4: Vergeet de praktische zaken niet.
Wanneer je eventuele emotionele barrières hebt getackeld vergeet dan niet dat er misschien nog een en ander aan praktische zaken geregeld moet worden. Hoe zit het met toestemmingen van de ex-partner? Zijn alle paspoorten aanwezig? Het zijn misschien kleine dingetjes, maar ze zijn ontzettend belangrijk om vooraf te regelen om zo een fijne vakantie te kunnen vieren.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kunnen jullie samen genieten van een zorgeloze vakantie.
Mocht je advies nodig hebben of mogelijkheden willen bespreken om eens samen met iemand naar jullie samen gestelde gezin te kijken kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.